Hiilijalanjäljen hallinnassa oikein tehtyjen laskelmien lisäksi ovat tarpeen hyvät neuvot, miten hiilijalanjälkeä voi pienentää. Miten rakentaa Pariisin ilmastosopimuksen mukainen strategia?

Ympäristöekonomisti Anna-Katri Räihä vastaa ilmastokonsultointiyritys Nordic Offsetissa hiilijalanjäljen laskennasta ja elinkaariarvioinnista, jossa lasketaan tuotteen elinkaaren aikana syntyneet ilmastovaikutukset.

– Emme vain laske yhtä päästölukua, vaan myös neuvomme, miten asiakas voi pienentää hiilijalanjälkeään ja lisäksi kasvattaa hiilikädenjälkeään eli saada aikaan myönteisiä ilmastovaikutuksia. Joissakin yrityksissä omat asiantuntijat ovat tehneet ilmastovaikutusten arviointia ja hiilineutraalisuuteen tähtääviä toimenpiteitäkin. On ehkä siirrytty vihreään sähköön. Viime vuosina yrityksissä on myös alettu tarkastella omaa hankintaketjua ja logistiikkaa sekä haettu hiilineutraaleita kumppaneita, Räihä kuvailee.

Nordic Offset räätälöi palvelun asiakkaalle, ja neuvonta ottaa aina huomioon kansainväliset käytännöt ja säännöt

– On tärkeää tietää, mitä hiilijalanjäljen laskennassa tulee ottaa huomioon ja miten noudattaa alan standardeja ja ohjeita. Tunnemme myös termit, joiden kanssa on syytä olla viestinnässä tarkkana. Konsultoimme ja neuvomme, missä olisi parantamisen varaa. Laskimme
esimerkiksi Palvelualojen ammattiliiton hiilijalanjäljen, ja PAM on nyt tiettävästi Suomen ensimmäinen hiilineutraali ammattiliitto.

 

Apua konkreettisiin ilmastotoimiin

Pariisin ilmastosopimuksen nettonolla-tavoitteen mukaan Suomi pyrkii olemaan hiilineutraali vuonna 2035, mutta valtioiden sitoumusten lisäksi tarvitaan yksityisen sektorin toimenpiteitä, että ilmatonmuutoksen torjunnassa onnistutaan. Nordic Offset auttaa yrityksiä, jotka pohtivat, mitä ilmastovastuuasioille pitäisi tehdä.

– Olen työskennellyt pitkään päästökaupan parissa. Verkostojeni kautta meillä on globaalit kontaktit. Olemme hiljattain vahvistaneet osaamistamme keskieurooppalaisen kumppanin avulla. Autamme yritysasiakkaitamme rakentamaan Science Based Targets -aloitteen mukaisen ilmastovastuustrategian, jossa otetaan huomioon Pariisin ilmastosopimuksen määritelmät ja tavoitteet yksityiselle sektorille, Nordic Offsetin toiminnasta vastaava osakas, diplomi-insinööri Maija Saijonmaa lupaa.

– Uuden palvelun avulla perinteinen hiilineutraalisuuspalvelu perustuen laskentaan, vähentämiseen ja päästöjen kompensointiin voidaan viedä vielä pidemmälle strategisella tasolla.

Päästökompensointia yhtiöltä ovat ostaneet muun muassa Elisa ja Tampereen kaupunki.

 

Hiilineutraaliuspalvelun pioneeri

Vuonna 2008 perustetun Espoossa toimivan Nordic Offsetin liikevaihto on kymmenkertaistunut kolmessa vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Yrityksellä on kasvupotentiaalia, sillä kestävä elvytys lisää kysyntää.

– Olemme vahvistaneet tiimiämme: meillä työskentelee alan johtavia asiantuntijoita.

Räihä tuli yrityksen palvelukseen vuosi sitten ja keväällä 2021 laskenta-asiantuntijana aloitti maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Larissa Vuori. Nordic Offsetin kasvun on mahdollistanut pitkälle viety asiantuntijapalvelu, joka auttaa yrityksiä tekemään oikeita ratkaisuja uudenlaisella vastuualueella.

– Olemme hiilineutraalisuuspalvelun pioneeri Suomessa. Olemme pystyneet vastaamaan kysynnän kasvuun valmiilla koetelluilla sapluunoilla, koska taustalla on jo yli 13 vuoden kokemus.

Nordic Offsetin menestyksen tekijät Larissa Vuori, Antti Asumaa, Maija Saijonmaa, Anna-Katri Räihä sekä kuvasta puuttuva Staffan Söderholm antavat asiantuntemuksensa yritysten avuksi kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Artikkeli julkaistu alunperin lehtien Talouselämä 4.6.2021 sekä Kauppalehti Optio 17.6.2021 liitteissä.