Öljyntuottajamaa Arabiemiraateissa viime viikolla päättynyt ilmastokokous antoi vahvan viestin valtioille sekä yritysmaailmalle, kun lopulliseen sopimustekstiin saatiin kirjaus kehotuksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista.

Kirjaus fossiilisista polttoaineista pois siirtymisestä kehotuksen muodossa ei täyttänyt Suomen ja muiden EU valtioiden tavoiteltua kunnianhimoa, mutta kirjaus on globaalilla tasolla hyvin merkittävä saavutus ja indikaatio sekä yksityisen että julkisen sektorin toimijoille ilmastotyön yksimielisestä suunnasta [fossiilienergian suhteen].

”Globaaleja ilmastosopimuksia ja -politiikkaa pitkään aktiivisesti seuranneena ymmärtää kuinka merkittävästä saavutuksesta on kyse, kun hyvin vaikeissa ja laajoissa globaalin tason neuvotteluissa saadaan aikaan yhteisiä, vaikkakin vaaleanvihreitä kirjauksia lupauksista, jotka koskevat juuri sitä kaikista merkityksellisintä asiaa, fossiilienergiasta luopumista. Kirjaus on toivottavasti vahva viesti yritysmaailmalle ja rahoitusmarkkinoille, jotka oikeasti voivat vaikuttaa siihen, että globaalisti siirrytään kohti puhtaampaa energiankäyttöä. ”, toteaa Nordic Offsetin johtava asiantuntija Maija Saijonmaa, joka on tehnyt töitä ilmastorahoituksen parissa 2000-luvun alusta lähtien.

Lisäksi maat pääsivät sopuun uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin kolminkertais- tamisesta yhteensä 11 000 GW:iin sekä energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastokokouksessa arvoitiin myös tarvittavia toimia, joilla ilmaston lämpeneminen voidaan rajata Pariisin ilmastosopimuksessa sovittuun 1,5 C asteeseen. Nähtäväksi jää, miten valtiot päivittävät kansalliset lupaukset päästövähennystavoitteista vuonna 2025 ja, miten nämä ovat linjassa tieteeseen perustuvan 1,5 C asteen tavoitteen kanssa.

Kokouksessa perustettiin myös ilmastotuhoja koskeva rahasto, johon saatiin heti alkuun kerättyä 700 miljoonaa dollaria.

COP28 ei valitettavasti saanut merkittävästi edistettyä Pariisin Sopimuksen Artikla 6 (Artikla 6.2 ja Artikla 6.4.) markkinamekanismeja, joiden kehitys vahvistaisi myös vapaaehtoisen päästökauppamarkkinan asemaa yhtenä työkaluna ilmastonmuutoksen ehkäisyssä.

Seuraava COP (Conference of the Parties) -ilmastokokous järjestetään vuonna 2024 Azerbaidzhanissa Kokouksen agendalla tulee olemaan muun muassa ilmastorahoitustavoitteista sopiminen.

Mikäli yrityksesi on kiinnostunut etenemään globaalin kehotuksen mukaisesti ja siirtymään pois fossiilisesta energiankäytöstä, ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja autamme mielellämme!

Ensimmäinen askel kohti vähähiilisyyttä on GHG Protokollan mukainen hiilijalanjäljen laskenta, jonka avulla saadaan selville yrityksen oman toiminnan ja arvoketjun fossiilisen energian käyttö ja siitä aiheutuvat päästöt. GHG Protokollan mukainen laskenta täyttää myös EU Kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) ESRS1-standardin päästölaskentavaatimukset.

  • Hidden
    Älä täytä tätä. Jos tässä kentässä on jotain, niin se on luultavasti koneellisesti lisätty ja lomakkeen tietoja ei ollenkaan käsitellä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.