EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) tuo mukanaan merkittäviä muutoksia yritysten raportointivelvollisuuksiin, mutta myös käytännön työkaluja kestävyyteen liittyvien liiketoiminnalle olennaisten näkökohtien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. CSRD:n mukainen kestävyysraportointi perustuu raportoivalle yritykselle olennaisten kestävyysnäkökohtien tunnistamiseen eli niin kutsuttuun kaksoisolennaisuusanalyysiin. Tämä analyysi auttaa yrityksiä tunnistamaan sekä kestävyysasioihin liittyvät taloudelliset vaikutukset että yritystoiminnan vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan. Vaikka kestävän kehityksen raportointivaade tulee laista, niin kaksoisanalyysin tavoitteena pitäisi olla yrityksen liiketoiminnan kasvun tukeminen ja kestävä kehittäminen niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.
Kokemukseni asiakasprojekteissa on opettanut, että onnistuneen analyysin toteuttaminen vaatii aikaa ja suunnitelmallisuutta. Olemme tukeneet useita yrityksiä CSRD:hen valmistautumisessa, ja poimineet kokemuksemme perusteella neljä keskeistä havaintoa, joihin on tärkeää kiinnittää huomiota onnistuneen kaksoisolennaisuusanalyysin toteutuksessa.
- Sidosryhmien osallistaminen: suunnitelmallisuus ja riittävä aika avainasemassa
Sidosryhmillä – kuten asiakkailla, kumppaneilla ja työntekijöillä – on usein kriittistä tietoja ja näkemyksiä, jotka voivat paljastaa uusia mahdollisuuksia ja riskejä, ja auttaa yritystä havainnoimaan toimintansa vaikutukset laajemmin. Sidosryhmien ajatusten kuuleminen vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja riittävästi aikaa.
Me Nordic Impactilla varmistamme, että sidosryhmien osallistaminen ei jää pintapuoliseksi tai kiireessä tehdyksi. Toteutamme kattavan sidosryhmäkartoituksen ja fasilitoimme vuoropuhelun oikeaan aikaan, jotta yrityksesi saa analyysista kaiken irti. Kun sidosryhmien ääni kuuluu aidosti osana analyysiä, yritys voi tehdä vaikuttavampia ja vastuullisempia päätöksiä, jotka vievät kestävää liiketoimintaa eteenpäin.
- Riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen: tarkkuus on avainasemassa
Kaksoisolennaisuusanalyysin yksi tärkeimmistä tehtävistä on tunnistaa kestävyysasioihin liittyvät riskit ja mahdollisuudet, mutta todellinen hyöty saavutetaan vasta, kun analyysi pääsee riittävälle tarkkuustasolle. Yrityksen onkin pureuduttava syvälle toimintaansa ja sen vaikutuksiin monista eri näkökulmista – ei pelkästään ympäristövaikutusten kannalta, vaan myös taloudellisten riskien ja mahdollisuuksien tunnistamisessa.
Käytännön asiakastöissä olemme Nordic Impactilla havainneet, että tarkka ja hyödyllinen analyysi vaatii huolellista suunnittelua ja menetelmävalintoja. Tähän kuuluu esimerkiksi verkkokyselyjen käyttö laajan sidosryhmäkuvan hahmottamiseen. Johtoryhmän kanssa toteutettavat työpajat taas ovat ihanteellisia syvälliseen, strategiseen vuoropuheluun, jossa yritys pystyy tunnistamaan tärkeimmät liiketoimintaa ohjaavat kestävyyshaasteet ja mahdollisuudet. Haastattelut ovat oivallinen keino kartoittaa taloudellisten riskien ja mahdollisuuksien syvällisempiä vaikutuksia, jolloin päästään todella pureutumaan siihen, miten kestävyyteen liittyvät asiat vaikuttavat yrityksen taloudelliseen menestykseen.
- Taloudellinen olennaisuus: aikaa ja perehtymistä vaativa uusi näkökulma
Taloudellisen olennaisuuden huomioiminen kestävyysraportoinnissa on monille yrityksille uusi ja haasteellinen näkökulma, mutta sen merkitys yrityksen menestykselle on valtava. Yrityksen kestävyystoimien pitää olla sekä ympäristön ja yhteiskunnan kannalta hyviä että myös taloudellisesti merkittäviä ja vaikutettava suoraan liiketoiminnan tulokseen. Tämä avaa yritykselle mahdollisuuksia luoda uutta arvoa, vähentää riskejä ja parantaa kilpailukykyään. Me Nordic Impactilla autamme yrityksiä navigoimaan tämän haasteen läpi, tuomalla yhteen sekä taloudellisten että kestävyysasiantuntijoiden osaamisen, ja varmistamme, että prosessi toteutetaan tehokkaasti ja tuloksekkaasti. Näin yrityksesi voi tehdä päätöksiä, jotka ovat sekä vastuullisia että taloudellisesti kannattavia – ja jotka tukevat pitkän aikavälin kasvua ja kestävyyttä.
- Vahva dokumentaatio varmennusta varten
Yksi tärkeimmistä oppimistani asioista on, että kaksoisolennaisuusanalyysin vaiheet on dokumentoitava huolellisesti. Dokumentointi auttaa sekä tulosten jatkohyödyntämistä että ulkoista varmennusta, jotta voidaan todeta analyysin täyttävän direktiivin vaatimukset. Tämä vaihe myös tukee analyysin läpinäkyvyyttä, parantaa sen laatua ja toistettavuutta.
Onnistunut kaksoisolennaisuusanalyysi on avainasemassa, kun yritykset haluavat tunnistaa kestävyysriskinsä ja -mahdollisuutensa sekä tehdä niistä kannattavaa liiketoimintaa ja vastata uusiin raportointivaatimuksiin. Tämä edellyttää huolellista suunnittelua, riittävästi aikaa, sidosryhmien tehokasta osallistamista ja perusteellista dokumentaatiota – tekijöitä, jotka tuovat analyysiin syvyyttä ja määrämuotoisuutta. Nordic Impactin asiantuntemuksella varmistamme, että nämä vaiheet toteutetaan tarkasti ja tehokkaasti. Lopputuloksena yrityksesi ei ainoastaan täytä sääntelyvaatimuksia, vaan ottaa merkittävän askeleen kohti aidosti kestävää ja taloudellisesti kannattavaa tulevaisuutta.
Nordic Impact Oy on vuonna 2008 perustettu Suomen johtava ilmastovastuun asiantuntija ja vastuullisuuden vauhdittajista Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme työkaluja ja ratkaisuja yritysvastuun ja ilmastovastuullisen toiminnan kehittämisessä sekä kestävyysraportointiin liittyvissä projekteissa. Johtavan ESG-konsultoinnin ja raportoinnin asiantuntijamme Laura Savikosken johdolla olemme auttaneet lukuisia organisaatioita navigoimaan uusien vaatimusten keskellä ja rakentamaan vaikuttavia, taloudellisesti kannattavia kestävyysohjelmia.